Merak ettikleriniz
Şirketimiz ve sağladığımız hizmetlerle ilgili aklınıza gelecek soru ve cevapları bu bölümde toplamak istedik. Burada belirtilmeyen bir konuda bilgi ve öneri almak istiyorsanız lütfen yan taraftaki formu kullanarak bize iletiniz.
- [Naviga Partners Hakkında]
- Halka Arz
- Marka Değerleme
- Şirket Değerleme
- Şirket Satın Alma
- Şirket Satışı
- Yatırımcı Fonları
Biz iki nedenden dolayı her zaman yatırım yapmak isteyen motive yatırımcılar buluruz.
- NBB’nin optimize olmuş uluslararası süreç yönetimi Dünya’daki tüm potansiyel yatırımcıları tarar ve gerçek yatırımcı olabilecek 100-300 potansiyel finansal ve stratejik yatırımcıya ulaşır.
- Biz sadece sonlandırabileceğimize inandığımız, değerleme konusunda hem fikir olduğumuz işletmeler ile çalışırız.
Şirket finansmanı ve birleşme ve devralmalar ile kurumsal finansman konularında bağımsız ve profesyonel danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.
16 ülkedeki 26 ofisi olan uluslararası ağımızın uzmanlığı, sürecin her aşamasında bizi profesyonel bir danışman yapmaktadır. Orta ölçekteki pazarda önde gelen birleşme ve satın alma danışmanlık firmalarından biri olarak, müşterilerimize özgün metodolojiler ve araçlar ve kilit karar vericilere erişimi olan kayda değer uluslararası ağımızla yardımcı oluruz.
Özellikle KOBİ‘lere yönelik müşteriye özel finansal danışmanlık hizmetleri sunmak için çalışıyoruz ve son birkaç yılda 150’den fazla işlemi başarıyla tamamladık.
Kesinlikle. Bizim Dünya çapında yaptığımız birçok şirket satışında halka açık şirketler önemli bir yer tutmaktadır.
Hisse karşılığı ödemeler söz konusu olduğunda, yatırımcının nakit yerine kendi hissesi karşılığında satın alma yapmak istemesi sizin şirketinizin de borsadan dolayı likit olabileceğiniz anlamına gelmektedir.
İşletmenin satış nedeni önemli bir kıstas olmakla beraber, işletmenin satılıyor olması kötü bir işletme olduğu anlamına gelmez. İşletme sahipleri emeklilik, sağlık nedenleri, ortaklar arası anlaşmazsızlık veya grup şirketlerinin konsolidasyonu gibi nedenlerden satış kararı almış olabilir. Satın alım yapmayı düşündüğünüz şirketin sizin şirketinize katacağı katma değer, satış rakamının üzerinde ise bu iyi bir alım olur. Önemli olan söz konusu şirketin değerlemesinin doğru yapılması, hukuksal ve vergisel açıdan doğru kurgulanmasıdır.
Bu sorunun birçok cevabı olabilmekle birlikte, sizin için en önemli neden; NBB Advisors’ın uzun yıllar süren deneyimleri sonucu mükemmelleştirdiği metodolojisidir.
Şirketinizi doğru değerlemek, büyüme veya satış stratejisini oluşturmak, 16 ayrı ülkede 26 farklı ofise sahip hizmet ağı ile tüm dünyada ki stratejik yatırımcılara ulaşabilmek, yüzlerce özel sermaye fonu ile ilişkiler, NBB’yi sektörde farklı bir değere ulaştırmaktadır.
Zorunda değilsiniz ama satıcı finansmanı hem daha yüksek teklifler almanızı ayrıca masada daha çok teklif olması anlamına gelir. Bizim tecrübemizde, satıcı finansmanı olan anlaşmalar ortalama %21 daha yüksek teklif almaktadır.
Makul sürelerin olduğu teklifler vergi planlaması açısından da faydalı olabilmektedir. Satıcı finansmanı, alıcı ile satıcı arasında şirketin değeri konusunda yaşanan farklılıkları çözmede en çok kullandığımız çözümlerin başında gelmektedir.
Genellikle bir yıllık münhasırlık anlaşmaları sektörün standardını oluşturmaktadır. Normal şartlarda başarılı bir kurumsal finansman şirketi satışı bir yıl içerisinde kapatabilmelidir.
Değerleme, birleşme ve devralma sürecinin en kritik ve önemli adımlarından bir tanesidir. Değerleme, uzmanlık gerektiren bir çalışmadır.
Değerlemeyi yapacak kurumun tecrübesi belirleyici önem taşımaktadır. NBB, her yıl onlarca sektörde 100’lerce değerleme raporu teslim etmektedir. Bu konuda uzman bir kurumdan destek almak, alacağınız tekliflerin iyi ya da vasat olduğu konusunda belirleyici olacaktır.
Yatırımcılar şirketlere geçmiş finansal performanslarına, büyüme potansiyel ve planlarına, şirket yönetim kalitesine ve sektör çarpanlarına göre yatırım yaparlar. Söz konusu her üç veri karar verme sürecinde etkili olmaktadır.
Burada önemli olan şirketinizin büyüklüğü ve bu süreçlerde kimlerin aktif olarak mutfakta çalışacağıdır. Sizin için çok önemli olan şirketinizin satış veya ortaklık geliştirme sürecinde aktif çalışan kişi, tecrübeli bir kurumsal finansman uzmanı mı yoksa yeni mezun sizin projenizle tecrübe kazanacak olan genç bir uzman mı olacağıdır.
İlginç bir şekilde önemli nedenlerden biri zayıflayan finansal performans olmaktadır. Firma performansı, düşüş trendine girmiş ise değer kaybı da kaçınılmaz olmaktadır. Bu yüzden biz her zaman şirket sahibine özellikle bu süreçte işlerine daha da sıkı sarılmasını tavsiye ediyoruz.
Diğer önemli neden ise; genel değerlendirme (due dillegence) sürecinde ortaya çıkan sürprizler olmaktadır. Yatırımcı sonradan ortaya çıkabilecek ve özellikle kendisinin bulduğu farklı bilgiler konusunda çok hassastır. Şeffaflık, birleşme ve devralma sürecinde çok iyi yönetilmesi gereken hassas değerdir. Güven erozyonu bir anlaşmayı bitiren en önemli nedenlerden biridir.
Mali müşaviriniz ve avukatınız, işiniz için önemli ve gerekli danışmanlar olmakla birlikte şirket değerleme, birleşme ve devralmalar konularında uzman olmayabilir.
Bu konuda uzman olan ve uluslararası tecrübeye sahip kurumsal finansman şirketi ile çalışmak sizin açınızdan çok karlı olacaktır.
NBB’nin potansiyel yatırımcılar ile ilk teması tek sayfadan oluşan, işletmenizin isminin olmadığı bir “teaser” ile olmaktadır. Genel olarak işletmenizin faaliyet konusu, finansal performansı, gelecek öngörüsü ve işletmenize yatırım yapmaya motive edecek diğer bilgiler belirtilmektedir. Şirketinizin kimliliği kesinlikle gizli tutulmaktadır.
Detay bilgi olan “Şirket Kitapçığı” ve “Yatırımcı Tanıtım Videosu”, yatırımcının bağlayıcılığı olan gizlilik sözleşmesini imzalaması sonucu paylaşılmaktadır. Ayrıca, çalışanlarınız siz istemezseniz süreç ile ilgili bilgi sahibi olamazlar. Yinede şirket içi iletişimin baştan doğru şekillendirilmesi önemlidir.
Hayır. Değerleme uluslararası standartlarda kendi değerinizi bilmeniz açısından çok önemlidir. Şirketinizi en yüksek değerden satmanın en önemli kıstası, birden fazla teklif alabileceğiniz bir sürecin doğru yönetilmesidir. Ancak, doğru tanıtım, doğru yatırımcı listesi ve iyi süreç yönetimi en yüksek teklifi almanızı sağlar.
Her ikisi de mümkündür. Sadece şirketiniz için teklifler alabileceğiniz gibi gayrimenkulü de kapsayan teklifler alabilirsiniz. Yatırımcı sadece işletmenizi satın almak ve gayrimenkulünüzü kiralamak isteyebilir. Bugüne kadar olan tecrübemizde her iki türlü teklifler ile karşılaşsak bile ağırlıklı olan yapı, yatırımcının işletmenize değer verdiği ve onu almak istemesidir.
Varlık alımı; işletme satın alım maliyetini arttıracağı, bilanço yapısını etkileyebileceği ve sabit yerine değişken gider yaratma isteği gibi nedenlerden dolayı çoğu anlaşmada kiralama ile çözümlenmektedir.
Normal şartlarda ve özellikle uluslararası bir yatırımcı söz konusu olduğunda kilit pozisyonların bir süre şirkette kalması talep edilir. Bu süre, en az 6 aydan başlamak üzere 5 yıla kadar çıkabilir.
Yumuşak bir geçişin sağlaması, kurumsallaşmanın oturtulması için bu süreçler gerekli olmaktadır. Eğer sözleşmede bir (Earn-Out) performans ödemesi varsa, bu süre 5 yıla kadar çıkabilir. Genel kabul gören süre 6 ay ile 1 yıl olmaktadır.
Sıfırdan yatırım yapmak yerine işleyen bir işletmeyi almanın birçok avantajı olabilmektedir. Söz konusu işletmenin nakit akışı, müşteri portföyü, tecrübeli ekibi ve pazarda başarılı ürün ve hizmetleri en önemli avantajlardır. Sıfırdan bir yatırım yapıldığı takdirde; işletmenin kara geçinceye kadar yapması gereken yatırım miktarı, pazarın sunulan mal ve hizmeti kabul etme süresi gibi faktörler dikkatli hesaplanmalıdır. Doğru seçilmiş ve doğru fiyatlanmış bir işletmeyi almak çoğu durumda daha avantajlıdır.
Şirketinizin belirli bir kısmını halka açabilirsiniz. Halka açık kısmının oranı Genel Kurul karar nisabının altında kaldığı sürece ortaklık yönetiminin kontrolünü kaybetme durumu ortaya çıkmamaktadır.
Buna ek olarak, şirketler, halka açılma sırasında ana sözleşmelerinde pay senetlerini gruplara ayırabilmekte ve her bir gruba farklı imtiyazlar tanıyabilmektedir. Halka arz edilmeyecek olan pay grubuna yönetim kurulu üye sayısının yarısına kadar tanınabilecek aday gösterme imtiyazı yönetim kontrolünün devamı için diğer bir seçenek olarak kullanabilirsiniz.
Şirketler, karlarını genel kurulları tarafından belirlenecek kar dağıtım politikaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak genel kurul kararıyla dağıtır.
Kar dağıtım politikasında asgari olarak bulunması gereken hususlardan birisi, kar payı dağıtılıp dağıtılmayacağı, dağıtılacak ise ortaklar ve kara katılan diğer kişiler için belirlenen kar payı dağıtım oranıdır.
Dolayısıyla Ortaklıklar, kar dağıtıp dağıtmayacaklarını kar dağıtım politikaları çerçevesinde kendileri belirlerler. Kar payı dağıtılacaksa, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın payları oranında eşit olarak dağıtılır.
Halka arzlarda, son yıllarda sermaye artırımı yolu ile pay halka arzı yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Ancak her iki yöntem bir arada kullanımı da tercih edilebiliyor.
Marka değerini, bir şirketin ürün ve hizmetlerinin göreceli değeri, finansal performansı, müşteri sadakati, memnuniyeti ve saygınlığı gibi algılarının bütünlüğüne dayalı bir toplam değer ölçümlemesi olarak tanımlarız.
Marka değerini artıracak başlıca etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz: Markanın satış performansı ve potansiyeli, net faaliyet marjı, markanın gelişme imkanı, markanın uluslararası yayılımı, markaya olan reklam desteği, markanın endüstrideki gücü, marka imajı, son 3 yıldaki vergi öncesi kazanç miktarlarıdır.
Daha fazla bilgi
Burada belirtilmeyen bir konuda bilgi ve öneri almak istiyorsanız lütfen soru ve görüşünüzü bize iletiniz.
Form bilgisi gönderimi başarılı. Size en kısa zamanda dönüş yapacağız.