
Eğitim süresi: 2 gün
Eğitim Tarihleri:
- 21-22.04.2025 (Sınıf Eğitimi / 10:00 - 17:00)
- 23-24.04.2025 (Online Eğitim / 10:00 - 17:00)
Eğitim Ücreti: 7.000 TL
Naviga Müşterileri: %20 indirimli
Akademisyen/Öğrenci: %25 indirimli
Eğitim Bilgi Talep Formu
Eğitim Talep Formu: Şirketlerde Finansal Check-Up ve Faaliyet Analizi
- Finansal Tablolar
- Bilanço
- Nazım Hesaplar (Bilanço Dışı Varlık ve Yükümlülükler)
- Gelir Tablosu
- Nakit Akış Tablosu
- Şirketlerde Maliyet Yönetimi
- Satınalma Yönetimi (Satarken Değil, Alırken Kazanılır)
- Üretim Yönetimi (Stoklarını İyi Yönetemeyen Para Kazanamaz)
- Satış Yönetimi (Tahsil Edemiyorsan Kaça Sattığının Önemi Yok)
- İnsan Kaynakları ve Eğitim Yönetimi (İnsana Dokunamayan Rakamlara Dokunamaz)
- Zaman ve Toplantı Yönetimi (Zamanın Para Değeri Vardır)
- Net İşletme Sermayesi Yönetimi
- Finansal Alarm Seviyeleri
- Likidite Yönetimi
- Performans ve Karlılık Yönetimi
- Borçlanma Yönetimi
- Vaka Çalışması
Bu eğitim, şirket sahibi ve ortakları ile orta ve üst düzey yöneticiler için uygundur.
Günlük işlerin yoğunluğu ya da bu işlere uygun kadro olmaması nedeniyle birçok şirkette finansal analiz yapılamamakta, dolayısıyla başta finansal ve karlılık sorunları olmak üzere şirketin geleceğine yön verecek önemli sorunların erken teşhisinde gecikme yaşanmaktadır. Şirketlerin satışları ve karları zaman içerisinde dalgalanmalar gösterebilir bu durum şirketin geleceği için bir risk oluşturmayabilir ancak, doğru yönetilmeyen nakit akışı şirketin sonunu getirebilir. Bu yüzden tüm şirketlere yılda en az bir kez yapılacak Finansal Gözden Geçirme çalışması yapılması önerilmektedir.
Naviga Partners ekibi, Dealbridge M&A Advisors networkünün bir parçası olarak her yıl onlarca şirketi yakından tanıma ve değerlendirme fırsatı bulmakta, uluslararası deneyimi ve bilgi birikimi ile şirketlere “Finansal Gözden Geçirme” yani finansal check-up konusunda yardımcı olmakta, optimum değerlerle karşılaştırma imkanları sunarak, şirketin finansal durum değerlendirmesi yapmasına imkan sağlamaktadır.
Uyguladığı özel analiz yöntemleri ile hazırladığı finansal gözden geçirme çalışmasını takiben sonuçları bir değerlendirmeye tabi tutar. Önlem alınması gereken ve şirketin zayıf yönlerini gösteren konularda çözüm yollarını belirterek şirketin mevcut durumu iyileştirmek için izleyeceği bir yol haritası ortaya çıkartır.
Naviga Partners ekibi tarafından yapılan finansal gözden geçirme analizinde aşağıdaki ana konular ele alınmaktadır. Şirket durumuna göre bu çalışmalara başka özel analizler de eklenebilmektedir.
– Likidite Analizleri : Şirketin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğini ortaya koyan analizlerdir. Şirketin borç ödeme gücünü ortaya koymaktadır. Bu analizler, bankalarla gerçekleşecek kredi ilişkileri açısından dikkatle takip edilmelidir.
– Faaliyet Oranları Analizi : Bu analizler şirketin operasyonel faaliyetleri nasıl yürüttüğünü ve verimliliklerini ortaya koyar. Alacak, borç ve stok devir hızları ve sürelerinin optimizasyonu, şirketin işletme sermayesi ihtiyacının belirlenmesi için önemlidir.
– Borç Yönetim Analizi : Şirketin borç seviyesinin ve faiz ödemelerinin, işletme büyüklüğüne ve karlılığına göre hangi seviyede olduğu analiz edilir. Yatırımların planlanması, borç/özkaynak dengesinin sağlanması ve borç krizine girilmemesi açısından önemlidir.
– Karlılık Analizleri : Şirketin faaliyetleri detaylı analiz edilmekte ve özkaynak karlılığı (ROE), aktif karlılığı (ROA), yatırım karlılığı (ROI) , faaliyet kar marjı, EBITDA oranları hesaplanmakta ve yorumlanmaktadır.
Eğitmen: İnci Özkul - Özgeçmişi
1986 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden lisans derecesi ile mezun olduktan sonra, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde eğitimine devam ederken iş hayatına atıldı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Örgütsel Davranış Anabilim Dalı’nda “Stres ve Beklenti: Değişen Bankacılık Sektöründe Bir Değerlendirme” başlıklı tezini hazırlarken, London Polytechnic’de “Organizasyonlarda Stres ve Motivasyon” konusunda bir yıl süren araştırma yaptı. Yüksek lisans tezini 1990 yılında tamamladı.
2014 yılında başladığı Beykent Üniversitesi Doktora Programı’nı, 2020 yılında “Kadın Girişimciliği ve Kadın Girişimciliğini Destekleyen STK’lar” üzerine hazırladığı teziyle tamamlayarak doktor unvanını aldı.
Profesyonel kariyerine 1987 yılında Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası’nda yurtdışı operasyonlarda başladı. 1990-1995 yılları arasında Garanti Bankası’nda İnsan Kaynakları Yönetimi ve Planlama Departmanı’nda uzman olarak; kariyer planlama ve geliştirme, performans yönetimi, ücretlendirme, personel seçme ve yerleştirme, bütçe yönetimi ve insan kaynakları planlaması konularında görev aldı.
1995-2001 yılları arasında Toprak Bank, Bank Kapital ve Yurt Bank’ta İnsan Kaynaklarından Sorumlu Yönetici olarak çalıştı. Fona devredilen altı bankanın Sümerbank çatısı altında birleştirilmesi sürecinde, birleşme komisyonlarında aktif rol aldı.
2021 yılında Gelişim Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak yüksek lisans öğrencilerine İnsan Kaynakları dersi verdi.
2019 yılında, kadınlar ve gençlere pozitif ayrımcılık sağlayarak girişimciliği desteklemeyi amaçlayan bir sosyal girişim olarak Bir Lokal’i kurdu.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) bünyesinde, bağımsız yönetim kurulu üyeliği seçimleri ve ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) komisyonlarında aktif olarak görev almaktadır.
Ayrıca “Girişimcilik – Örnek Olaylarla” ve “Aile Şirketleri ve Profesyonel Yöneticiler” adlı iki kitabı yayımlanmıştır.