Şirket ve marka değerleme, geniş ve detaylı uzmanlık gerektiren bir konudur. Ayrıca şirket değeri, bir ortağın şirkete girmesinde, bir ortağın şirketten ayrılmasında veya şirketin hisse satışında hayati bir konudur. En ufak bir hesaplama hatası şirket sahibinin zararına yol açabileceğinden, şirket değerlemesinin uzman kişilere yaptırılması gerekmektedir.

Uzman olmayan kişilerin değer tespiti yaklaşımı daha çok şirketin resmi mali kayıtlarından, defter değerlerinden şirket değeri tespiti yönünde olmaktadır. Bu şekilde yapılan şirket değeri tespitinde, genellikle bilanço esaslı bir değerleme yapıldığı görülmektedir. Mali yönden bilanço esaslı değer tespiti önemlidir, ancak bu hesaplama şirketin sadece tasfiye değerini verecektir. Halbuki şirketin cirosu, karı, markası, büyüme trendi, operasyonel verimliliği de şirket değeri hesabında önemlidir. Ayrıca pazarın, aynı sektördeki rakiplerin, yurtiçi ve yurtdışı ekonomik durumların incelenmesi ve gelecek 5 yıllık şirketin gelir ve kar projeksiyonunun da şirket değerlemesinde dikkate alınması önemlidir.

Şirket değerleme yapan uzman kişiler, hem mesleki bilgileri hem de sahip oldukları geniş bir yurtiçi ve yurt dışı şirket değerleme rasyo oranlarını görme imkanlarıyla güncel değer hesaplamada daha etkin sonuçlar ortaya koyabilmektedirler.